music school

School van Byzantijnse en Traditionele Muziek

van het Orthodoxe Aartsbisdom België "h. Hilarius"

Bedevaart naar de Bloementuin van de Moeder Gods van onze School

Bij de genade Gods en de zegen van onze Eerwaarde Aartsherder, de Metropoliet van België, de h. Athenagoras, maakte het scholingsinstituut voor de Byzantijnse Psalmzang ‘h. Hilarius van Pictavium’ een bedevaart in de periode van 27 mei tot 1 juni 2022. In totaal hebben 17 studenten en vrienden van onze school de gelegenheid gehad om een ​​paar dagen op de paden van de orthodoxe spiritualiteit door te brengen, in het bolwerk van de Orthodoxe Kerk, waar leven in Christus en de ascese het hart vormen van de Athonitische praxis en levenservaring.
Onze excursie startte op vrijdag 27 mei, de gedenkdag van de h. Johannes de Rus, vanuit de luchthaven van Charleroi richting Thessaloniki, gevolgd door een korte rondleiding door het centrum van de medehoofdstad, en de overnachting. De volgende dag, zaterdag 28 mei, vertrokken we vroeg in de ochtend richting Ouranoúpolis en gingen we daarna per boot naar de berg Athos om vervolgens onze bestemming te bereiken, het heilige Pantokrátor -klooster. De vaders van het klooster verwelkomden ons hartelijk in het Archontaríki (red. de ontvangstruimte en gastenverblijf in een traditioneel orthodox klooster) en boden ze ons hun welgekende gastvrijheid aan met Turkse fruit en tsípouro, terwijl ze vervolgens onze kamers regelden. Daarna bezochten we de Skíti van de profeet Elias (red. een Skíti is een kleiner klooster dat geestelijk afhankelijk is van één van de 20 hoofdkloosters op de Athos berg) en keerden we terug naar het hoofdklooster, dat ons verwelkomde voor de Grote Vespers.

Op zondag 29 mei 2022 namen we daar deel aan de Metten, de Uren en de Goddelijke Liturgie; daarna bezochten we de heilige kloosters van Stavronikíta en Ivíron, waar we het wonder verrichtende icoon van Moeder Gods ‘Portaítissa’ (red. de Poortwachtster) konden vereren. De volgende dag verlieten we het heilige Pantokrátor-klooster richting Karyés, de administratieve hoofdstad van de Athonitische gemeenschap, waar we in de hooggeëerde kerk van het Protáton het icoon van de Moeder Gods ‘Áxion Estín’ (red. Waarlijk het is waardig). Verder bezochten we het heilige Koutloumoúsi-klooster met het icoon ‘de Moeder Gods der Vreeswekkende Bescherming’, en vervolgens de cel van de h. Paísius in Panagoúda, waarna we terecht kwamen in het heilig Xenophón-klooster, waar we de nacht doorbrachten.

Op dinsdag 31 mei 2022, na het verloop van de Goddelijke Liturgie, en vervolgens de eredienst tot de Maagd Maria in de Trapeza (red. de centrale refter van een klooster), vereerden we het wonder verrichtende icoon van ‘de Moeder Gods de Snelverhorende’ (Gorgoepíkohos), die bewaard wordt in het heilig Docheiaríou-klooster, en gingen we van daaruit naar het heilig Panteleímon-klooster. Laat in de namiddag keerden we terug naar het Xenophón-klooster om de Vespers van de teruggave van het Paasfeest te vieren. Op de laatste dag, woensdag 1 juni, namen we deel aan de plechtige Goddelijke Liturgie van het Feest der Feesten, en onmiddellijk na het tafelen vertrokken we terug richting het hart van Europa.

De dagen van onze bedevaart waren weinig in aantal, maar tegelijkertijd ook veel! Het was genoeg om de schoonheid en zegen van het dagelijkse leven van de monniken te ervaren, om hun vriendelijkheid, onderscheidingsvermogen en liefde te ontmoeten. Het was voldoende om te genieten van hun Athonitische en Abraham-gelijkende gastvrijheid, en ten slotte om een ​​unieke zangervaring en zegen te verkrijgen, aangezien in alle kloosters de vaders genegen hun plaats aan het linker koor afstonden aan de pelgrims van onze school, om met onze harten het gezicht van de Vrouwe van de Berg. Het maakt niet uit hoe vaak je de Boomgaard van de Maagd bezoekt, elk bezoek is alsof je voor het eerst gaat. De genade van de allerliefste Maagd Maria is intens en voelbaar in elke pelgrim, zodat ook wij openhartig de Moeder Gods in haar Bloementuin konden bezingen.
Het maakt niet uit hoe vaak je de Bloementuin van de Moeder Gods bezoekt; elk bezoek is alsof je voor het eerst gaat. De genade van de aller zoetste Moedermaagd is intens en waarneembaar voor elke pelgrim, die met de ogen van zijn hart open nadert! Al meer dan duizend jaar prijst en verheerlijkt de Athosberg den Godmens onophoudelijk, en inspireert en ondersteunt zij de mens!

Terugkerend naar het hart van Europa prijzen we onze Heilige God voor Zijn grote welwillendheid jegens ons, vragen we nederig om van de zegen van de heilige Maagd, en we danken onze Eerwaarde Metropoliet h. Athenagoras voor Zijn toestemming en zegen om deze pelgrimstocht aan te vatten, en we hopen we binnenkort de kans te krijgen om deze pelgrimsreis te herhalen!

 
nl_BENL