
De traditionele Griekse volksmuziek –in het Grieks ‘dimotikí mousikí’, lett. ‘de gemeenschappelijke muziektraditie’– is een bijzonder hoofdstuk in de cultuurgeschiedenis van de Griekse samenleving. Het is de muziektraditie die alle liederen, melodieën, dansen en ritmes van de Griekse wereld bevat; van het huidige Griekenland, tot Klein-Azië en Cyprus. του πολιτισμού, της κουλτούρας και της ιστορίας μας. Είναι η μουσική του κόσμου, η οποία περιέχει όλα τα τραγούδια, τους σκοπούς, τους ρυθμούς της Ελλάδας και της Κύπρου.
De Griekse volksmuziek is het resultaat van eeuwenlange samenwerking van het volk, dewelke voornamelijk bestaat uit de dichtkunst, melodieën en instrumentale begeleiding. En daar het de vrucht is van dezelfde samenleving als waarvoor het tot stand kwam, werd het steeds verder uitgewerkt en met bijzondere liefde gekoesterd in het hart en levendig bewaard in de geest van dit volk. Deze liederen weerspiegelen de strijd en verlangens van het volk, hun moeilijke tijden en hun verdriet. Ze zijn ook een afschildering van de edelmoedigheid van de Griekse volksziel en ze beschrijven de gebruikstradities en levenswijze en de beproevingen en verzuchtingen van het alledaagse leven.
In deze liederentraditie wordt het aloude Grieks gebruik voortgezet waarbij de dichter, anoniem of genoemd, ook de melodiecomponist is en in vele gevallen zelfs de zanger en danser. Dit fenomeen wordt ook vastgesteld in de kerkelijke dichtkunst, waar de kerkelijke dichter ook de melodiecomponist is, zodat deze aloude traditie voortgezet wordt in beide takken van de Griekse muziektraditie. Zo zien we deze twee takken hand in hand de geschiedenis in gaan, met als gemeenschappelijk uitgangspunt de oudheid.
Daarom besloot de bestuursraad van ons Scholingsinstituut om, vanaf het academiejaar 2022-2023, het nieuwe vak ‘Traditionele Griekse volksmuziek’ op te richten, wat een bijkomstige muzikale reis zal zijn in deze eeuwenoude en rijke traditie.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, ως φιλόστοργη μητέρα και θεματοφύλακας της πίστης και της ευσέβειας του λαού, σέβεται την ιστορία, αγαπά την παράδοση και αγκαλιάζει κάθε παρόμοια δραστηριότητα που τον βοηθά να γνωρίσει τις ρίζες του. Ιδρύουμε το νέο τμήμα της “Παραδοσιακής Ελληνικής Μουσικής” πιστεύοντας ακράδαντα ότι παράδοση δεν σημαίνει διατήρηση της στάχτης, αλλά μεταφορά της φλόγας!
Με αγάπη πολλή, με σεβασμό στην παράδοση και μεράκι εγκαινιάζουμε το νέο τμήμα της Σχολής μας και αναμένουμε την συμμετοχή και την στήριξή σας στην μεγάλη μουσική μας οικογένεια!