music school

School van Byzantijnse en Traditionele Muziek

van het Orthodoxe Aartsbisdom België "h. Hilarius"

School voor Byzantijnse Muziek

Het Scholingsinstituut voor de Byzantijnse Psalmzang van het Orthodoxe Aartsbisdom van België en Exarchaat van Nederland en Luxemburg is opgedragen aan de heilige Hilarius, bisschop van Poitiers (herdacht op 13 januari). Met de zegen van Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras, werd in september 2020 het muzikale scholingsinstituut van de Orthodoxe Kerk van de Benelux opgericht met als doel het onderricht en de verspreiding van kerkelijke muziek.  Wij investeren in het onderwijs van de Byzantijnse psalmzang, wat tevens een onmisbaar element is van onze kerkelijke erediensten, en wij zien toe op de opleiding van bekwame jonge zangers die de koren van de parochies in onze contreien zullen begeleiden en ondersteunen. Onze hoofdzetel is gevestigd in de boekhandel van de Kathedraal van de Heilige Aartsengelen te Brussel (Stalingradlaan 36, 1000 Brussel), en er zijn filialen in Rotterdam en Hasselt.  
De studieduur aan onze school beslaat ofwel vijf jaar (bekwaamheidsattest in de Byzantijnse Psalmzang) of zeven jaar (einddiploma in de Byzantijnse Psalmzang), volgens het door het Griekse ministerie van Cultuur goedgekeurde programma. Na voltooiing van de studies ontvangen de studenten dus een internationaal erkend getuigschrift. De zangcursus wordt één keer per week individueel gegeven in de drie talen van ons aartsbisdom, nl. het Grieks, Nederlands en Frans. Onze studenten volgen ook cursussen zoals ‘Ordo: schikken van de erediensten (het Typikón)’ en ‘Theologie in onze hymnografie’ ; deze worden elk één keer per maand gegeven. Het belangrijkste deel in de opleiding echter is het dienen aan de koorlessenaar: deze uitermate belangrijke beleving is noodzakelijk om de hoogkunst van heilige Johannes van Damascus (i.e. kunst van de Psalmzang) te beheersen. Om die reden organiseert onze school naast haar muzikale evenementen en diverse seminaries van muzikaal en theologisch belang, ook bijkomstige erediensten om de praktische vorming van de studenten te realiseren.  
  Elk academiejaar is verdeeld in twee semesters, gelijkvormig aan die van de civiele onderwijsinstituten. De inschrijvingsperiode loopt van 1 tot 30 september voor het eerste semester; van 15 januari tot 15 februari voor het tweede semester. Aan het einde van elk semester (in januari en juni) zijn er vorderingsexamens voor zij die de cursussen hebben voltooid en evaluatie-examens voor de overblijvende studenten. 
 De belangrijke data voor ons instituut zijn: 30 september – wanneer wordt namelijk de Bisschoppelijke Vesperdienst gevierd voor het begin van het nieuwe academiejaar; 13 januari – wanneer wij de patroonheilige van ons instituut gedenken (de heilige Hilarius van Poitiers); 15 juni – wanneer we het academiejaar af sluiten met een vesperdienst.
Met ons didactisch programma worden de studenten elk jaar de volgende thema’s onderwezen: in het eerste jaar leert men melodische zangoefeningen en wordt men ingeleid tot de syllabische gezangen van het ‘Anastasimatarion’ (boek der Opstandingshymnen) van de heer Johannes de Hoofdzanger - “Ioannis Protopsaltis” (+1866). In het tweede jaar worden eveneens syllabische, maar ook de neumatische gezangen van hetzelfde ‘Anastasimatárion’ onderwezen. In het derde jaar wordt bijkomstig het ‘Irmólogion’ (het boek met modelstrofen voor zangkanons – wat een Írmos genoemd wordt) van diezelfde heer Johannes de Hoofdzanger onderwezen. In het vierde en vijfde jaar worden moeilijkere melismatische gezangen onderwezen. In het zesde en zevende jaar wordt hogere theorie onderwezen. Tenslotte moet men, om een volwaardig bekwaamheidstattest of einddiploma in de Byzantijnse psalmzang te kunnen behalen, een attest van de middelbare school en een cursus Westerse notenleer kunnen voorleggen.
   Voor meer informatie over het lesprogramma, het inschrijvingsgeld en de cursussen kunt u contact opnemen met het secretariaat van het instituut op sxoli.bizantinis@gmail.com. 
 
nl_BENL